Informatie voor ouders

Heb je als ouder vragen over de opvoeding, of loop je tegen (ernstige) problemen aan bij de opvoeding van je kind, dan kun je bij mij terecht. Ongeacht de leeftijd van het kind. Het moet dan wel gaan om opvoedingsproblemen die ingewikkeld en hardnekkig zijn, niet de gebruikelijke rimpelingen waar elk gezin wel eens mee te maken heeft.

Wat kunnen jullie verwachten?
Kom je bij mij op gesprek als ouder, dat praten we over de problemen die spelen in het gezin. Ik geef adviezen en praktische handvatten. Dingen waarvan gebleken is dat ze voor verlichting kunnen zorgen. Tegelijk praat ik met het kind zelf, op een manier die bij hem of haar past. Ik begeleid kinderen ook individueel. Bijvoorbeeld wanneer uw kind (regelmatig) ongewenst gedrag vertoont, onvoldoende weerbaar is, weinig zelfvertrouwen heeft, of moeite heeft in het omgaan met emoties. Kinderen kunnen bij mij langskomen na schooltijd, of ik spreek met ze af in hun eigen woonomgeving of op school. Desgewenst gaan we met het hele gezin om tafel en geef ik ouders ook adviezen om kinderen te helpen meer grip te krijgen op hun gedrag, om te leren omgaan met hun emoties.

Het is belangrijk om samen te werken met alle betrokkenen rond het kind. Je kunt dan denken aan je eigen netwerk (vrienden, familie, buren, ouders van vriendjes of vriendinnetjes, opa en oma), de school en andere hulpverleners.

Hoe werk ik? Altijd weer anders.
Ik pas me aan bij het probleem of de oorzaak van het gedrag. Ik werk met kinderen met een breed scala aan verschillende problemen. Zoals onvoldoende weerbaarheid en een negatief zelfbeeld, angsten en depressieve klachten, een ontwikkelingsachterstand. Maar ook kinderen in nood door de scheidingsproblematiek van ouders en kinderen met een neurobiologische ontwikkelingsstoornis zoals ADHD of autisme. Ik help ouders om hun kind beter en passender te begeleiden. Dat begint vaak bij het vinden van een gezonde balans in structuur (regels), en tegelijk begripvol en consequent zijn.

Ik kijk met je mee, geef alle gezinsleden adviezen (of schouderklopjes). Uiteindelijk gaat het ons samen om maar één doel: dat jullie weer zelf de regie hebben over je leven.

Zo werk ik:
Eerst een vrijblijvend intakegesprek. We zien al snel of u en uw kind zich bij mij veilig en op hun gemak voelen. Heel belangrijk, omdat er anders geen groei mogelijk is.

Door met de gesprekken, of ‘sessies’:
Dankzij de kennismaking in het intakegesprek is er een veilige en vertrouwde basis. Nu kunnen we door! We praten niet alleen, ik begeleid kinderen met kinderen ook met verschillende spelvormen. Ik werk met verschillende methoden zoals de cognitieve gedragsmethode, de oplossingsgerichte methode executieve vaardigheden, ‘Geef me de vijf’ en ‘Een Taal erbij’.  
Daarnaast geef ik voor meer begrip algemene uitleg en handvatten over de problematiek zelf. Ook wel: psycho-educatie voor kinderen, ouders en leerkrachten op school.

Onze gesprekken kunnen overal plaatsvinden: bij je thuis, op school, op je werk. Wat voor jou het beste werkt.

Kijk ook bij